Bulion

 

Bulion to podstawa ramenu. Słynny wieprzowy Tonkotsu gotowany jest do 48 godzin. Nabiera on mlecznego koloru oraz gęstości od nagromadzonego kolagenu i tłuszczu.

Makaron

 

Klasyczny makaron ramen pochodzi z Chin.  Jest to makaron alkaiczny zrobiony wyłącznie z mąki pszennej (wysoko glutenowej), wody i kansui.

Tare

 

Esencja smaku. Najbardziej klasyczne to  sól morska, sos sojowy, miso. Wiele osób tworzy własne tare, komponując swoje autorskie połączenia smakowe.

Dodatki

 

Bardzo popularne jest chashu czyli wieprzowina marynowana w mirinie, sosie sojowym imbirze i czosnku. Ramen kojarzy się również z jajkiem nitamago, dymką oraz naruto.

Historia Yayoi Kusama

(Kusama Yayoi ur. 22 marca 1929 w Matsumoto) – japońska rzeźbiarka, malarka, pisarka, aktywistka polityczna i performerka awangardowa. Zaczęłą tworzyć w wieku dziesięciu lat. Nazywała swoją twórczość "Sztuką obsesyjną". Od 1977 roku mieszka w tokijskim szpitalu psychiatrycznym i otwarcie mówi o swoich problemach psychicznych

 

Zródło: Wikipedia.org

Pierwsza Japonka reprezentująca swoje państwo na Biennale w Wenecji

Została laureatką Nagrody Asahi za 2000 rok[1]. W 2006 roku została nagrodzona Praemium Imperiale, nazywanym Noblem w dziedzinie sztuki, przez Japoński Związek Artystów. W 2008 roku jej najdroższa praca została sprzedana za 5,1 mln dolarów, co stanowi rekordową cenę za pracę żyjącej artystki[2].